Bekende yoga stijlen

Bekende yoga stijlen

5 yoga-stijlen, kies jouw stijl!

Suus de Jong blogt….. Ik hoor het zó vaak ‘yoga is niets voor mij’. Dat kan natuurlijk. Maar eigenlijk geloof ik daar niet zo in.

Meestal komt zo’n uitspraak naar aanleiding van het bijwonen van een ‘verkeerde’ yoga-les: de stijl voldeed niet aan je verwachtingen, de docent sprak je niet aan, de ruimte straalde geen sfeer uit, of je vond het te ‘zweverig’.

Mijn advies: probeer het (nog) een keer. Er zijn namelijk zoveel verschillende yogastijlen, dat er ook voor jou een passende vorm tussen zit. Om beginnende yogi’s alvast op weg te helpen, beschrijf ik de fysieke verschillen van 5 bekende stijlen.

1. Freestyle Vinyasa yoga / Power yoga / Yang yoga / Ashtanga yoga / Bikram yoga

Deze stijlen laten zien dat yoga meer is dan alleen ontspanning. Zoek je een krachtige, sportieve vorm van yoga? Kies dan uit deze stijlen. Door de snelheid waarin de houdingen elkaar opvolgen, ben je zo intensief bezig met het volgen van de instructies, je ademhaling en de bewegingen dat je geen tijd meer hebt om over iets anders na te denken. Na afloop heb je het gevoel dat je echt hebt ‘gesport’. En je hoofd is heerlijk leeg.

Bij Ashtanga en Bikram yoga is de serie bewegingen iedere keer hetzelfde. Voor de een kan dit aangenaam zijn, omdat je vooruitgang ziet. Bij een ander kunnen de repeterende series op termijn juist leiden tot verveling. Bikram kent een serie van 26 klassieke yogahoudingen. Deze houdingen worden altijd in precies dezelfde volgorde en op dezelfde manier beoefend, in een verwarmde ruimte van 38-40 graden.

2. Restorative yoga / Yin yoga

Ik geef toe, de naam ‘restorative’ klinkt niet echt ‘easy’ en aanlokkelijk als je wilt beginnen met yoga. Toch is het een geschikte stijl als je rustig wilt beginnen en meer ontspanning zoekt.

Bij Restorative yoga en Yin yoga worden de houdingen langer aangehouden zonder (veel) fysieke kracht te gebruiken. Ideaal als je geblesseerd bent of te moe om een intensieve krachtyoga te doen en toch aan je lichaam wilt werken en wilt ontspannen. Je wordt er energieker en soepeler van, waardoor het gevoel ‘niet gesport te hebben’ uitblijft. Wel heb je wat rust in je hoofd nodig om je te kunnen ontspannen in de houdingen.

Zelf vond ik dit in het begin heel lastig maar de rust kwam vanzelf naarmate ik merkte wat een flexibiliteit, ontspanning en energie deze yogastijlen mij brachten.

3. Hatha yoga

Uiteindelijk zijn alle yogastijlen een afgeleide van Hatha yoga. Het is een dynamische vorm van yoga, net zoals de stijlen van nummer 1, alleen dan rustiger. De beoefening en het beheersen van lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken staan centraal. Ideaal als je een sportieve stijl van yoga zoekt maar wat meer tijd wilt krijgen om rustig in de houding te komen.

4. Anusara yoga /  Alignment yoga / Iyengar yoga

Krachtige stijlen van yoga en dan doel ik op spierkracht. Gemiddeld houd je de houdingen  langer vast dan bij de stijlen onder nummer 1. Daardoor heeft de docent meer aandacht voor de juiste belijning van jouw lichaam en de yogahouding en ook is er meer  tijd voor de docent om je gedetailleerd in de houdingen te helpen zodat je blessures kunt voorkomen.

Dat je de houdingen langer vast houdt, kan een zware uitdaging zijn voor je spierkracht en doorzettingsvermogen (lees: gezucht, gekreun en gesteun en een hoofd vol stemmen…dat dan weer een spiegel voor jezelf kan zijn.) Bij Iyengar wordt er tevens gebruikgemaakt van hulpmiddelen.

5. Acro yoga / Partner yoga

Acroyoga is een combinatie van yoga, de dynamiek van acrobatiek en massage. Hoewel de houdingen er op afbeeldingen soms wat moeilijk en ingewikkeld uitzien, is deze stijl geschikt voor beginners en gevorderden. Het is een speelse stijl van yoga waarin fun en vertrouwen centraal staan.

De oefeningen doe je veelal met een partner, jullie assisteren elkaar en helpen elkaar beter te worden. Kracht en overgave zijn daarbij belangrijk. Dat geldt ook voor Partner yoga. Op een speelse manier zoek je samen balans, ontdek je jouw eigen krachten en die van je partner en ervaar je samen ontspanning. Ook leuk om te doen met een vriend(in) of je partner.

Bij bovenstaande beschrijvingen heb ik het alleen over de fysieke verschillen en niet zozeer over de gedachte en filosofie achter de verschillende stijlen. Uiteindelijk zijn alle stijlen van invloed op de (on)rust in je hoofd. Dat is ook afhankelijk van de docent en op welke manier en hoe lang er – naast de fysieke houdingen – aandacht besteed wordt aan het emotionele aspect van yoga.

Mijn advies voor als je wilt beginnen met yoga:

  • Verdiep je vooraf in de yogastijl waar je naar toe gaat en kijk ook of de docent en de ruimte waarin je les krijgt jou aanspreken. Niet alleen is het wennen aan de yoga, maar ook aan de docent en de ruimte. Als het meteen al niet goed voelt, skip de herhalingsles en ga op zoek naar de volgende proefles.
  • Volg minimaal 3 proeflessen van verschillende yogastijlen, en ga het liefst nog 3 tot 10 x naar dezelfde les voordat je je echt vastlegt of oordeelt.
  • Bezoek een yogafestival (daar heb je alle yogastijlen naast elkaar) of maak een yogatrip waarbij verschillende stijlen aangeboden worden.

Heel veel plezier
en vergeet vooral niet te lachen!

Suus de Jong