• nl
 

Detox

Detox

Suus de Jong op detox: ’5 dagen alleen maar SAP!’

Ik was er klaar voor, tenminste dat hoopte ik. Ik zou vijftien dagen gaan detoxen: vijf dagen afbouwen van maaltijden en dranken, vijf dagen alleen maar sap en vijf dagen weer langzaam opbouwen. Waarom ik ging detoxen? Noem het ‘vakidiotie’.  Ik werk nu ruim een jaar als yogadocent, masseur en begeleider tijdens detox-weekenden.

Om mij beter te kunnen verplaatsen in wat de deelnemers beleven, vond ik het belangrijk om zelf zo’n weekend bij te wonen, als deelnemer. En stiekem werd ik steeds nieuwsgieriger hoe ik zo’n weekend zou doorkomen. Zou ik net als de meeste deelnemers ook zo stralend weer vertrekken op zondag?

Agenda vrij houden en afbouwen…

Maar eerst moest ik mijn lichaam voorbereiden op de sappenkuur en mijn maaltijden gaan afbouwen. Ik had van te voren mijn agenda vrij gepland qua sociale activiteiten. Geen etentjes, borrels, koffie-afspraakjes etc. Geen verleidingen, waardoor ik tijd over had voor de aangepaste boodschappen en om te koken. Mijn laatste – spontane – glaasje alcohol dronk ik twee weken voor de detox, tijdens een ouderwetse gezellige nacht stappen met vrienden. Het was al daglicht toen ik op mijn fiets naar huis ging, dat zegt genoeg.

De dagen daarna taande ik in ieder geval niet meer naar alcohol. Met de detox in het vooruitzicht kwam dat goed uit. Naast alcoholische dranken waren ook vette voeding , suiker en toxische stoffen waaronder kleurstoffen en medicijnen not done. Daar had ik gelukkig geen moeite mee. Afscheid nemen van mijn dagelijkse kop koffie bleek lastiger, God, wat smaakte die laatste koffie zalig! Ik verving de koffie door biologische kruidentheeën, wat hielp.

Al die verleidingen!

Porties verkleinen bleek een uitdaging, daar heb ik wel eens in gesmokkeld. Boodschappen doen vond ik ook lastig, al die verleidingen! Om mijn darmen te stimuleren deed ik ’s ochtends en ’s avonds 2 eetlepels gebroken lijnzaad door de yoghurt en kwark. Vlees en vis waren voor mij geen probleem om (even) te laten staan, ik verving ze door vegetarische alternatieven. Na drie dagen minderde ik de hoeveelheid koolhydraten, dus zo min mogelijk brood, aardappelen, rijst en pasta. Ik at vooral fruit, rauwe en gestoomde groenten aangevuld met een kop bouillon. Op dag vijf at ik tussendoor nog wel fruit, komkommer en tomaat, verder niks. Gek genoeg smaakte dat ineens veel lekkerder.

Het echte werk

En toen dus het echte werk, 5 dagen alleen maar SAP. Door te sapvasten ontdoe je je van opgehoopte afvalstoffen in het lichaam. Als die afvalstoffen te lang blijven zitten, kunnen ze fysieke en energieke blokkades veroorzaken en leiden tot allerlei kwaaltjes. Met de sappenkuur zou ik m’n lichaam schonen van opgehoopte afvalstoffen waardoor ik meer energie en weerstand zou krijgen. Ik heb ervoor gekozen om de ‘sapdagen’ te spenderen met 3 vriendinnen tijdens een Detox weekend, maar je kunt ook thuis een sappenkuur volgen.

Financieel gezien kan ik mij dat laatste goed voorstellen, enig nadeel is dat je dan veel doorzettingsvermogen nodig hebt om alle verleidingen thuis te weerstaan en om voldoende te blijven bewegen. Zelf vond ik het prettig om mijn eerste sapdagen onder begeleiding te doen en te combineren met wellness en een bijkletsmoment met vriendinnen.

Het effect

De sapjes smaakten erg goed en hadden leuke namen, waaronder: Goeiemorgen! (sinaasappel, wortel, gember, limoen), Gezellig groen (avocado, sinaasappelsap, courgette, limoensap) en de Purple Power (granaatappels, bietjes, druiven). Ik verbaasde mij erover dat ik nog prima kon functioneren op alleen sap en wat aanvullende voedingssupplementen die ik via het programma van Innerwave had aangeschaft.

Ik had verwacht dat ik hoofdpijn zou krijgen en misselijk zou worden door de ontwennings- of bijverschijnselen van de detox. Dat gebeurde – gelukkig – niet. Daardoor kon ik optimaal genieten van het weekend. Bij het programma hoorde vier yogalessen aangevuld met meditatieoefeningen en -momenten. In het hotel was een sauna en een zwembad. Aanvullend heb ik nog een massage geboekt voor mijzelf, die goddelijker aan leek te voelen dan normaal.

Tussendoor deed ik wat hazenslaapjes, dook ik in mijn boek en maakte ik een lekkere boswandeling. Aan beweging en rust geen gebrek. Toen ik na het weekend naar huis ging, merkte ik nog geen groot verschil. Maar misschien kwam dat nog…

Een ware kauw- en smaaksensatie!

Na het weekend besloot ik thuis nog twee dagen door te vasten. Op maandag heb ik voor mijn werk eerst een yogales gevolgd en in de avond heb ik zelf een pittige les gegeven. En dat ging wonderbaarlijk genoeg heel goed. Tijdens de sapdagen voelde ik mij niet extreem energiek. Eerder ontspannen of een beetje wazig en relaxed. Maar de knop omzetten naar concentratie en iets energieks was goed mogelijk.

Op woensdag mocht ik weer gaan opbouwen met eten. Ik vond rijstwafels nooit interessant, maar nu was ’t een kauw- en smaaksensatie! En zo ging het met ieder ingrediënt dat ik per dag weer toe mocht voegen aan m’n eten. Zalig! Hoewel het geen doel was van mijn detox, viel ik ook nog eens drie kilo af. Een leuke bijkomstigheid.

Een maand na de detox

De detox is nu een maand geleden, ik eet weer ‘normaal’ en vraag me nog wel eens af of ik ooit weer zal detoxen. ‘Ik denk het wel’, zou nu mijn antwoord zijn maar eerst wil ik nog wat langer de invloeden van het detox-weekend signaleren. Direct na de detox ging ik op vakantie. Daar heb ik de eerste dagen gefrustreerd en krampachtig m’n nieuwe eetpatroon (gezond en kleine porties) proberen te handhaven maar ik werd daar zo chagrijnig van dat ik daar mee gestopt ben.

Mijn lichaam reageerde hier nauwelijks op, misschien moet ik daar juist blij mee zijn, maar ik vond het ook wel jammer. M’n energie en m’n stoelgang bleven hetzelfde. De wijn smaakte goed, de Franse kaasjes en croissantjes ook.

Eenmaal thuis begon ik ineens toch nog kleine dingen te herkennen die anders zijn. M’n porties zijn echt kleiner! Wat voor mij een hele fijne winst is. Ook zit ik weer in een ontzettende lekkere sport- en yogaflow. De aankomende zomer zal daar zeker ook op van invloed zijn, maar de detox heeft daar zeker ook z’n steentje aan bijgedragen.

Al met al heb ik door of tijdens de detox geen grote verschillen gemerkt die ik wel vaak van anderen hoor (meer energie, schoner gevoel). Mijn verklaring is dat ik eigenlijk al veel energie heb en dat ik al best gezond eet. Natuurlijk kan het altijd beter maar van die nacht doorzakken met mijn vriendinnen kreeg ik ook energie! Dus mijn advies: afwisseling en alles met mate doen en vooral af en toe gek doen…clichés maar waar.

Ik ben benieuwd of jij wel eens overwogen hebt om te detoxen. Mocht je vragen of reacties hebben dan hoor ik het graag!

Liefs,

 

Suus de Jong