Aerial Yoga

Aerial Yoga

Suus de Jong in de Hanging belts:
‘Mijn rug plopte los, wow!’

‘HANGING BELTS YOGA’…’to align the spine and free the mind’…lees ik als omschrijving op de site van YogaGarden. De ‘Hanging belts’ les wordt gegeven door Marcel de Vis Heil, bij wie ik zelf mijn docentenopleiding volgde, en Sandra van Seters.  Nog niet zo lang geleden hebben zij samen de workshop Hanging belts op Bali gevolgd en nu introduceren ze dit in Amsterdam. Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje om te proberen, nu is het eindelijk zover. Ik fiets dan ook met een blij gevoel naar YogaGarden, de plek waar ik als invalster een van mijn eerste yogalessen heb gegeven.

Hangen, stretchen & verlengen maar

Amsterdam kent ontzettend veel yogasoorten en – stijlen, een luxe voor iedereen die houdt van yoga en zich in iets nieuws wil verdiepen. Zoals een les Hanging belts. Niet te verwarren met Aerial yoga trouwens. Bij Aerial yoga word je gedragen door een doek – een soort hangmat –  en wisselen de oefeningen zich sneller af. Bij Hanging belts gebruik je riemen en bijf je langer in de houdingen om je lichaam te laten wennen en om goed te kunnen ontspannen en stretchen.

In het kort over Hanging belts: in een omgekeerde houding, zoals de hoofdstand, de handstand en de schouderstand, neemt door de zwaartekracht de druk op het wervelkolom af. De rugspieren komen tot rust en worden op natuurlijke wijze uitgerekt, er ontstaat ruimte tussen de wervels wat verlichting geeft aan de tussenwervelschijven. De riemen zorgen ervoor dat het lichaam juist is uitgelijnd. Tijdens de houding kan het wervelkolom zodoende totaal ontspannen en komt je geest even helemaal tot rust.

 

Op z’n kop in de riemen

YogaGarden zit in Healthclub Jordaan, na het sportgedeelte in het pand volgt de yogaruimte waar het nog even mooi, stil en sereen is als altijd. Er zijn haken aan het plafond bevestigd. Haken waar Marcel en Sandra de riemen in aan het bevestigen zijn ter voorbereiding op de les. Er heerst een fijne, gemoedelijke sfeer in de zaal en onder de vijftien andere deelnemers. Sandra begint de les met een rustige warming-up van zonnegroeten, gevolgd door een uitleg van Marcel over de eerste houding in de riemen. Toch wel een luxe dat er twee docenten rondlopen om ons goed te begeleiden.

De Hanging belts workshop is een ‘all-level’ les, iedereen – van beginner tot de vergevorderde yoga beoefenaar  – kan meedoen. De opbouw is rustig en de uitleg en hulp is goed. Maar, eng vind ik het wel om ineens op z’n kop in de riemen te hangen. Ik geef me over aan de riemen, ontspan en dan…voel ik mijn rug losploppen! Wow! Wat een goed gevoel is dat.

Marcel legt uit dat de les vooral therapeutisch is. Met een rustige opbouw. Ook blijf je – eenmaal in de riemen – redelijk lang in dezelfde houding. Een beetje zoals met Yin yoga. Je gebruikt de zwaartekracht om je rug te verlengen en je heupen uit te lijnen. Er zitten een aantal zalige schouderopeners tussen. Ik moet nog wel even wennen aan de riemen, ze snijden een beetje rondom mijn heupen en liezen. Een deken tussen de riemen en ons lijf kan helpen. Maar net zoals bij veel yoga-oefeningen raakt je lichaam snel aan de nieuwe druk gewend als je het vaker doet, merk ik.

Hoofdstand in de lucht

Als vierde van de in totaal acht houdingen volgt een houding die direct als favoriet aanvoelt! Op z’n kop in de riemen, voeten in Baddha Konasana (vlinderhouding) om de riemen heen geslagen en hangen maar! In deze houding worden de heupen als het ware uit je rug getrokken. Mijn hoofd hangt zwaar naar beneden. Vooral m’n onderrug kan volledig ontspannen. Een hoofdstand zonder dat mijn  hoofd de grond raakt. Ik voel mezelf een aantal millimeters langer worden!

Na afloop van de les voel ik me ruimer, lichter en langer. Of je nu (rug-)klachten hebt of niet, een Hanging belts les is een zalig cadeau voor jezelf.

Liefs,

Suus de Jong